Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

DGA mag uitkeringsperiode oudedagsverplichting afronden

Geplaatst op: 18-11-2019, 12:24:53

De uitkeringsperiode van een oudedagsverplichting (ODV) mag vanaf nu afgerond worden op hele maanden of jaren. Hiermee sluit de Belastingdienst aan bij de afronding die doorgaans bij lijfrenterekeningen en lijfrentebeleggingsrechten wordt gehanteerd.

Dat schrijft de fiscus in een update van Vraag & Antwoord over de oudedagsverplichting voor directeuren-grootaandeelhouders (dga’s). Eigenlijk moeten zij voor het vaststellen van de looptijd van een verlengde of verkorte ODV-uitkeringsperiode in dagen nauwkeurig rekenen. De Belastingdienst past dat nu aan. In het toezicht zal de fiscus ook instemmen met een afronding op hele maanden of jaren.

Eerste ODV-moment ligt voor AOW plus twee maanden

Het feitelijke moment van de uitkering van de eerste ODV-termijn moet liggen op of vóór het moment waarop de dga de voor hem of haar geldende AOW-leeftijd plus twee maanden bereikt. De eerste uitkering mag niet plaatsvinden voordat de dga op vijf jaar van de dan geldende AOW-leeftijd zit.

De fiscus legt bovendien uit dat bij omzetting van het pensioen in eigen beheer in een ODV na het bereiken van de AOW-leeftijd plus twee maanden, de eerste ODV-termijn direct uitgekeerd moet worden. Na omzetting is een uitkering bij achterafbetaling niet mogelijk.

Bron: bijdrage van 15 november 2019 van Paul de Kuyper op www.amweb.nl                         

Ga terug naar de vorige pagina